Här finns alla frågor och svar om solceller och solenergi samlade. Finns det något du undrar över? Fråga vår expert Jonas!
Kan jag få bidrag för solceller?
Jonas svarar: Ja, du kan söka solcellsbidrag via Länsstyrelsen. Bidraget är 30 % av investeringskostnaden. Länsstyrelsen hanterar ansökningarna och fattar beslut om stödet. Kontakta din lokala Länsstyrelse för mer information eller hör av dig till oss så hjälper vi dig med ansökan. Företag har också möjlighet att söka investeringsstöd.
Hur påverkas solcellspanelerna av smuts och snö?
Jonas svarar: Smuts påverkar panelernas verkningsgrad endast i liten utsträckning. Om du vill kan du rengöra panelerna med en tvättsvamp med några års mellanrum. Om panelerna är täckta med snö eller löv kommer de inte att producera lika mycket el som normalt. Du kan försiktigt ta bort snö och löv med en sopkvast.
Kan jag ladda en elbil med solenergi?
Jonas svarar: Ja, när solen skiner laddas bilen från solcellerna. På natten, eller en mulen dag, laddas bilen istället med el från elnätet. När bilen inte laddar och solen skiner används elen från solcellerna till resten av hushållet eller så matas den in på elnätet. Välj ett solcellspaket som är anpassat för din bil och dina körvanor så kommer den el som solcellerna producerar över året att motsvara ungefär den el som krävs för att driva bilen.
Skiner solen tillräckligt mycket i Sverige?
Jonas svarar: Ja, här finns det bra förutsättningar för solel, här skiner solen nästan lika mycket som i centrala Europa.
Vad händer om jag inte använder elen som produceras?
Jonas svarar: Den elen du inte gör av med direkt säljs automatiskt ut på elnätet, sedan köper ni tillbaka den. Det finns även batterilösningar för att lagra den producerade elen tills ni använder den.
Funkar solcellerna även på hösten och vintern då det är mindre sol?
Jonas svarar: Ja, solcellerna fungerar även under höst/vinter, men det är ganska få soltimmar per dag så det genererar inte så mycket. Störst är produktionen från mars-oktober.
Är det verkligen så dyrt som man tror att skaffa solceller som privatperson?
Jonas svarar: Det behöver det inte vara och eftersom investeringen betalar tillbaka sig är inte summan lika viktig. Till exempel, en anläggning med 20 paneler kostar ungefär 80 000:- efter bidrag, och den genererar cirka 5000 KWh, det är omkring 5000 kronor om du hade köpt motsvarande mängd energi.