Smarta hus och villor

Ditt hus är dumt!

Troligtvis bor du i ett dumt hus, mycket beroende på att du inte vet bättre och det är inte så konstigt. Vi i elbranschen har varit dåliga på att berätta vilka möjligheter du har. Vi på Braxel Solutions lovar att berätta för dig så att du i alla fall kan göra ett val, vill du ha ett dumt eller ett smartare hus?
Med vår erfarenhet av teknikinstallationer så har du nedan några av alla vettiga funktioner med ett styrsystem:

Husets olika lägen
När man lämnar huset ska man inte bekymra sig över om allt är släckt och när man kommer hem så ska man välkomnas av huset, inte tvärtom. När kvällen kommer ska belysningen enkelt ge en behagligare stämning och när man går och lägger sig ska man inte behöva gå upp extra för att släcka lampan man glömt.

Vardaglig användning
Automatiska funktioner underlättar och skämmer bort men de får inte ta överhanden. Allt fungerar som man är van vid, behöver man mer ljus så tänder man ljuset eller dimrar upp och vill man släcka så gör man det.

Säkerhet
Har du larm installerat i huset så är syftet i första hand att avskräcka, och i andra hand att göra sig informerad om att ett inbrott har skett. Inget av dessa är fel men det bästa vore nog att ingen ens tog reda på att du hade larm. Ytterst få inbrott sker i ett hus när folk befinner sig där så varför inte se till att det verkar så? Om larmet ändå aktiveras varför inte ge inkräktaren en björntjänst; tänd ljuset så slipper han ficklampan.

Hemlängtan? Hör av dig!

Sitter du på kontoret och undrar om det är lika mulet hemma? Varför inte se efter? Alla funktioner du använder hemma är även säkert åtkomliga från internet eller smartphone med till exempel en app. Kolla att larmet är okej och att temperaturen inne inte har sjunkit på grund av ett öppet fönster eller annat fel. Du kan också styra funktioner om du vill tända upp eller låta huset se bebott ut när du inte är hemma.

Årstiderna
På sommaren lyser solen praktiskt taget dygnet runt. Att hösten kommer märker du genom att ytterbelysningen är tänd när du kommer hem från jobbet i början på augusti.
När hösten börjar ta slut märker du att isskrapan från förra vintern är spårlöst borta och då är det dags att koppla in sladden till motorvärmaren. Har du inte ställt in automatiska tider för motorvärmaruttaget kan du ju alltid surfa in och slå på det med webbläsaren medan du äter frukost.
Julen närmar sig och stjärnorna i fönstren får du hänga upp själv men att sedan tända dem varje dag det slipper du förutsatt att du ställt in tiderna. De inställningarna kan du göra var du än befinner dig.

Få mail eller SMS om något går fel
Är du sällan inne och tittar i el-centralen? Om avloppspumpen krånglar eller om värmepumpen har kört torrt når de dig kanske säkrast via e-post. Är du på semester kanske du vill ha ett SMS om jordfelsbrytaren slagit av.

Var det inte bättre väder förra semestern?
Kommer ni inte överens? Titta i historiken. Via internet kan man enkelt se hur temperaturen ändrar sig över tiden där hemma. Det kan dessutom vara bra att ha till hands om man anser att senaste elräkningen är för hög.

2000-talets elinstallation

Här ovan är några exempel vad man kan göra genom smart teknik, men det kräver lite andra produkter än din normala strömbrytare. Det kräver ett system som kan prata med de olika funktionerna i huset. På teknikspråk kallas det KNX och är en standard för hem & fastighetsautomation och har funnits i över 25 år. På köpet kan du få riktigt snygga tryckknappar i glas, metall eller med touchfunktion om du vill.

För dig som bor i ett befintligt hus eller lägenhet
Du kanske inte kan få allt men du kan definitivt få en betydligt bättre komfort och kontroll på ditt hus. Vi använder trådlös teknik för att slippa dra om så mycket ledningar i väggen och byter ut befintliga knappar till något snyggare.

För dig som funderar på att bygga nytt
Här drar vi rör och anpassar installationen från början och vi ser till att allt det du vill integreras i systemet: klimatstyrning (t.ex. golvvärme), markiser och persienner, biodukar, belysning, integration till larm, styrning av utomhusbelysning och uttag.

Trygghet och säkerhet

Vill du ha ett hem som inte bara är smartare utan också säkrare? Det finns mycket att göra för att få en tryggare miljö och utomhusbelysning är ett bra sätt att hålla tjuven borta. Även att viss utomhusbelysning styrs via en rörelsevakt. Trygghetskameror är ofta en bra försäkring mot inbrott. Vi erbjuder olika system och produkter för att du ska få en flexibel och åtkomlig kameraövervakning. Vi arbetar till exempel med Nest som är marknadens smartaste och mest omtänksamma system för att öka tryggheten och säkerheten i och utanför ditt hem. I systemet ingår också smarta rök- och branddetektorer.
>> Läs mer om Nest